O nas

Żywność Ekologiczna Bio Food  od samego początku swojego powstania tj. od 1994 roku zajmuje się wyłącznie przetwórstwem owoców i warzyw ekologicznych.

 

Przetwórnia skoncentrowana jest na produkcji wysokiej jakości ekologicznych soków z warzyw kiszonych oraz przetworów z warzyw i owoców. Uzupełnieniem asortymentu ą ekologiczne syropy, oleje, octy i pasty.

 

Wiele naszych produktów, a zwłaszcza soki kiszone z warzyw, postrzegane są przez współczesną medycynę jako żywność będąca doskonałą profilaktyką w wielu chorobach układu pokarmowego oraz chorób nowotworowych. W tych ostatnich schorzeniach soki kiszone ze względu na łatwą przyswajalność makro i mikroelementów oraz obecność związków antocyjanowych pochodzących z buraka, marchwii, selera lub czerwonych winogron mogą działać zarówno profilaktycznie jak i wspomagać leczenie farmakologiczne.

 

Badania naszych soków z buraka kiszonego oraz soku z kiszonej kapusty prowadzone w latach 2010-2011 przez SGGW w Warszawie udowodniły, że soki te niszczyły komórki nowotworowe raka żołądka. Raport z badań można pobrać z naszej strony w TYM MIEJSCU

 

W maju 2010 roku nasz produkt Biosmoothie truskawkowe otrzymał główną nagrodę: Best of Organic 2010 w konkursie na najlepszy produkt ekologiczny organizowanym przez EkoConect podczas seminarium Organic Marketing Forum 2010, a w październiku 2010 na Targach Natura Food w Łodzi otrzymaliśmy wyróżnienie za produkt Biosmoothie brzoskwiniowe. Na tych samych Targach w 2011 za nasz sok z buraka kiszonego otrzymaliśmy główną nagrodę.W roku 2012 ekologiczny sok z marchwi kiszonej został nagrodzony Złotym Medalem na Targach Natura Food jako najlepszy produkt ekologiczny na rynku polskim. W tym samym roku ekologiczny sok z buraka kiszonego został uznany za produkt innowacyjny i otrzymał certyfikat „Dobry produkt – wybór ekspertów” na gali organizowanej przez czasopismo Rynek Spożywczy.

 

W roku 2013 po raz kolejny otrzymaliśmy Złoty Medal targów Natura Food, tym razem za ekologiczny sok wielowarzywny.

 

W roku 2017 otrzymaliśmy kolejną – czwartą już nagrodę na Targach Natura Food w Łodzi za sok Kapusta+Moringa, a część dochodu ze sprzedaży tego soku została przeznaczona na podopiecznych fundacji Rak’n’Roll

 

Bio Food jest członkiem Stowarzyszenia Polska Ekologia oraz Kujawsko Pomorskiego Stowarzyszenia EKOŁAN, a także Polskiej Izby Żywności Ekologicznej: organizacji zrzeszającej przedstawicieli rynku żywności ekologicznej (rolników przetwórców, handlu detalicznego i hurtowników). Obecnie, jak wszyscy zrzeszeni w PIŻE, firma wspiera kampanię propagującą zrównoważoną produkcję, dystrybucję i konsumpcję żywności ekologicznej JEMY EKO.

Więcej na stronie: jemyeko.com

 

w mediach

Grzegorz Łapanowski odwiedza naszą przetwórnię i gotuje z naszych produktów

Badania SGGW potwierdzają prozdrowotne właściwości naszych soków

Reportaż programu „Agropasja”  o naszej przetwórni

Nasz rolnik wyróżniony w konkursie na najlepsze gospodartwo eko w Polsce

Translate »