Syrop malinowy

 

Ekologiczny syrop malinowy w którym zawartość czystego soku wynosi 50% dosładzany cukrem trzcinowym to doskonały produkt znany od dawna jako środek profilaktyczny przeciw przeziębieniom. Wyśmienity także jako dodatek do herbaty, naleśników lub deserów. Spróbuj wspaniałego smaku i aromatu polskich malin – w sezonie jesienno zimowym – pozycja obowiązkowa! Maliny, ze względu na swoje właściwości, są wykorzystywane w leczeniu różnorodnych dolegliwości. Same słodkie owoce zawierają kwasy organiczne (m.in. cytrynowy, jabłkowy, salicylowy, elagowy), pektyny, cukry i lotne związki zapachowe. Poza tym, zawierają wiele witamin (m.in. C, E, B1, B2, B6) oraz substancji mineralnych (potas, żelazo, magnez, wapń) Działanie prozdrowotne malin: są środkiem przeciwgorączkowym i napotnym, ponieważ kwas salicylowy w nich zawarty pobudza gruczoły potowe, a malinowe olejki eteryczne rozgrzewają; działają przeciwzapalnie, ściągająco i przeciwbakteryjnie, działają uspokajająco, obniżają ciśnienie krwi, wzmacniają serce i mają działanie przeciwmiażdżycowe dzięki minerałom w nich zawartym, żelazo i miedź mogą wspomóc leczenie anemii, potas reguluje gospodarkę wodno-elektrolitową organizmu, dlatego maliny zalecane są osobom mającym choroby nerek lub woreczka żółciowego, hamują rozwój bakterii jelitowych, zmniejszają biegunkę, są pomocne w łagodzeniu bólu miesiączkowego, gdyż powodują rozkurcz mięśni gładkich, duża ilość witamin wpływa korzystnie na układ odpornościowy, polifenole, silne antyoksydanty, chronią przed wolnymi rodnikami i opóźniają starzenie się, zawarty w nich kwas elagowy jest silnym antyoksydantem, wzmacnia odporność organizmu i, według najnowszych badań, posiada właściwości przeciwnowotworowe.

 

Skład: 50% ekologiczny sok z malin NFC, 50% ekologiczny cukier trzcinowy.

 

Dostępne pojemności: 250 ml